La podologia (del grec podolo, peu i logos, estudi) és una ciència que té per objecte l’estudi i el remei de les malalties i alteracions que afecten al peu, quan aquest estudi no sobrepassa els límits de la cirurgia menor ambulatòria, és a dir , aquella que no necessita ingrés hospitalari.

La Podologia ha ampliat la seva actuació a diferents camps per aconseguir una major i més òptima cura dels peus:

Concentra la seva atenció en el tractament no quirúrgic dels transtorns biomecànics de l’extremitat inferior, quan el moviment i la funció del peu i del turmell estan fora del rang dels límits normals. Alguns problemes inclouen el dolor de taló, deformitats congènites, peus plans, lesions esportives, galindons, dits en martell, úlceres diabètics, artritis i tendinitis.
Dins d’aquesta àrea s’inclouen els tractaments quiropodològics no cruents dels peus causats per transtorns sistèmics, tal com diabetis, reumatoides, vasculars, ungles incarnades, callositats, duricies, berrugues, micosis, ulceres i cures especialitzades per al complex de la pell i l’ungla.
L’estudi de la marxa mostra quin és el grau d’harmonia de tot l’aparell locomotor i les alteracions que poden presentar els peus en la seva deambulació. L’anàlisi de la marxa és també utilitzat per observar l’eficàcia de la reparació quirúrgica. A més també és important per als pacients diabètics, donat que la detecció precoç i la correcció de les àrees d’elevada pressió abans de que els símptomes apareguin poden reduir el risc d’ulceres i la futura amputació de l’extremitat inferior.
Els podòlegs proporcionen diagnòstic i tractament als problemes dels peus dels nens, tals com peu pla, transtorns congènits o hereditaris o lesions traumàtiques. Si s’identifiquen adequadament a una edat temprana, aquest problemes poden ser corretgits amb prontitut.
El pas del temps i les agressions no corretgides fan que els peus de la gent gran requereixin una adequada atenció per mantenir una bona mobilitat. Els pacients majors requereixen valoració periòdica i cures podològiques contínues degut a les complicacions relacionades amb els transtorns crònics tals com artritis, diabetis mellitus, transtors vasculars perifèrics. Tals complicacions poden afectar la qualitat de vida i independència degut al dolor, possibles infeccions i mobilitat reduïda.
Els Podòlegs utilitzen una varietat de procediments per a prevenir i/o tractar lesions als atletes i aficionats per ajudar a optimitzar l’exercici mentre es minimitzen les lesions.
Núria Balsells Barba
Núria Balsells BarbaPodòloga
Diplomada en podología per la Fundació Universitària del Bages. Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2005.
Postgrau de cures i principis quirúrgics per la Universitat de Barcelona.
Col·legiada núm. 1191

Manuel Rodríguez
Manuel RodríguezPodòleg esportiu
Postgrado en “Biomecánica del aparato locomotor” impartido por la facultad de la universidad de barcelona. Postgrado en “introducción a la medicina de la educación física y el deporte” impartido por la facultad de medicina de la universidad de Barcelona. Extensión universitaria en “técnica ortopédica” otorgado por la facultad de medicina de la universidad de Barcelona. Título de entrenador nacional de atletismo, emitido por la Real Federación Española de Atletismo.

Graduado en Podología por la FUB de la universidad autónoma de Barcelona.
Licenciado en Educación Física por la universidad de Barcelona.