podologia_1024

La podologia (del grec podolo, peu i logos, estudi) és una ciència que té per objecte l’estudi i el remei de les malalties i alteracions que afecten al peu, quan aquest estudi no sobrepassa els límits de la cirurgia menor ambulatòria, és a dir , aquella que no necessita ingrés hospitalari.

La Podologia ha ampliat la seva actuació a diferents camps per aconseguir una major i més òptima cura dels peus:

Concentra la seva atenció en el tractament no quirúrgic dels transtorns biomecànics de l’extremitat inferior, quan el moviment i la funció del peu i del turmell estan fora del rang dels límits normals. Alguns problemes inclouen el dolor de taló, deformitats congènites, peus plans, lesions esportives, galindons, dits en martell, úlceres diabètics, artritis i tendinitis.
Dins d’aquesta àrea s’inclouen els tractaments quiropodològics no cruents dels peus causats per transtorns sistèmics, tal com diabetis, reumatoides, vasculars, ungles incarnades, callositats, duricies, berrugues, micosis, ulceres i cures especialitzades per al complex de la pell i l’ungla.
L’estudi de la marxa mostra quin és el grau d’harmonia de tot l’aparell locomotor i les alteracions que poden presentar els peus en la seva deambulació. L’anàlisi de la marxa és també utilitzat per observar l’eficàcia de la reparació quirúrgica. A més també és important per als pacients diabètics, donat que la detecció precoç i la correcció de les àrees d’elevada pressió abans de que els símptomes apareguin poden reduir el risc d’ulceres i la futura amputació de l’extremitat inferior.
Els podòlegs proporcionen diagnòstic i tractament als problemes dels peus dels nens, tals com peu pla, transtorns congènits o hereditaris o lesions traumàtiques. Si s’identifiquen adequadament a una edat temprana, aquest problemes poden ser corretgits amb prontitut.
El pas del temps i les agressions no corretgides fan que els peus de la gent gran requereixin una adequada atenció per mantenir una bona mobilitat. Els pacients majors requereixen valoració periòdica i cures podològiques contínues degut a les complicacions relacionades amb els transtorns crònics tals com artritis, diabetis mellitus, transtors vasculars perifèrics. Tals complicacions poden afectar la qualitat de vida i independència degut al dolor, possibles infeccions i mobilitat reduïda.
Els Podòlegs utilitzen una varietat de procediments per a prevenir i/o tractar lesions als atletes i aficionats per ajudar a optimitzar l’exercici mentre es minimitzen les lesions.
<strong>Núria Balsells Barba</strong>
Núria Balsells BarbaPodòloga
Diplomada en podología per la Fundació Universitària del Bages. Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2005.
Postgrau de cures i principis quirúrgics per la Universitat de Barcelona.

Col·legiada núm. 1191

<strong>David Ayuso</strong>
David AyusoPodòleg
Graduat en Podología a la Universitat de Barcelona
Master en Podología Esportiva per la Universitat de Barcelona

Col.legiat núm. 1787